1. december 19-én jelent meg az Aurora „Se fájdalom, se félelem” című új kiadványa az EDGE Records / Hammer Music gondozásában. A győrszentiváni punk trió ezúttal dupla albummal jelentkezett, a fekete és fehér korongokon egyaránt 11-11 dal hallható, amelyekhez ismét a zenekar negyedik tagjának is tekinthető, már a kezdetek óta velük dolgozó Pusztai Zoltán írta a szövegeket.

A két évvel ezelőtt megjelent – a 2013-as várpalotai Alfa Fesztiválon rögzített 30 éves jubileumi koncert felvételét tartalmazó – CD-hez rögzített három stúdiós új dal („Őrült világ”, „Nem történik semmi”, „Kissé nagyon durva”) szintén helyet kapott ezen a kiadványon is.

A „Se fájdalom, se félelem” háromféle verzióban is napvilágot látott, exkluzív, limitált példányszámú dupla digipakként, külön-külön is megvásárolható műanyag tokos CD-ként, valamint az oldschool rajongók számára kazettán is.

A kiadvány megjelenése előtt november végétől, amolyan kedvcsinálóként, minden héten bemutatott egy-egy dalt csapat. Először, szöveges videóként a „Bűnnel határos”, és a „Minden olyan” című dalokkal ismerkedhettek meg a rajongók, majd hivatalos videoklipként a „Legyen úgy” és a „Nincs karambol” számokhoz forgatott kisfilmeket mutatta be a zenekar.

Bűnnel határos (hivatalos szöveges video)

www.youtube.com/watch?v=moqUoxFG_KY

Minden olyan

www.youtube.com/watch?v=yZXaB7SG0hA

Legyen úgy

www.youtube.com/watch?v=62CQ9s99-dc

Nincs nagy karambol

www.youtube.com/watch?v=-iBstVJ46Gg

 

Víg László Vigi, énekes-gitáros:

„A 2013-as várpalotai Alfa Fesztivál utáni időszak tartogatott egy kis pihenést, feltöltődést, de a magunkfajta, aktívnak mondható ’zenészek’ nem tudnak sokáig elülni. A stúdiós dolgok rendezése során jöttem rá, hogy mennyi minden maradt le a Még nem ez a tréfa vége lemez körüli időkből, és az ezt megelőző időszakokból. Ettől kezdve elkezdődött egy újabb album dalainak rendezgetése, megírása. A mappák mélyéről került elő a már sok éve elkészült Szép és szomorú dal, ami valami miatt két lemezről is lemaradt, de már nem tűrte tovább, és a felszínre tört. Sumákban tízensok nóta nagyon gyorsan elkészült, amin mindnyájan meglepődtünk. Zoli is rettenetes hőfokon égve ontotta a jobbnál jobb szövegeket. A dalok már- már számunkra is természetes úton készültek. Vagy a nappaliban iszogatás közben pattantak ki a nagy dolgok, vagy Zoli a reggeli órákban telefonhívással ébresztve olvasta be a nagyszerű szövegeit. Nyilván arra sarkalt, hogy ezek megénekelt formát öltsenek. Mivel menetközben leltár nem készült, mire megolvastuk őket, meglepődve álltunk a dolgok előtt, hogy ez már sajnos egy korongra nem fér rá. A döntés, hogy mi maradhat és mi nem, nagyon nehéz lett volna. Szerencsére ez a dupla lemezes kiadás meghozta számunkra az ideális megoldást. Sikerült tempók, hangulatok tekintetében két olyan korongot készíteni, amilyet megálmodtunk. Egyesével nem szeretném taglalni a dalokat, mindegyiknek sajátos hangulata, története, kisugárzása van. Ajánljuk a hallgatóság figyelmébe!”

Az Aurora trióját – Vigi (ének, gitár), Kisbé Szabi (basszusgitár), Kisróra Norbi (dob) – vonós hangszeren Flóra erősítette a stúdióban. A felvételek Győrben, a Hangrafik Műhelyben készültek, az utómunkát, masteringet a Denevér Hangstúdió végezte. A borító dizájnját Fülöp és Vigi jegyzi.

Az Aurora 2016. december 23-án, a győri Bridge-ben tartja évzáró koncertjét, vendég az Aylen’s Fall.

 

felállás:

Víg László ’Vigi’ – ének, gitár

Goreczki Szabolcs ’Kisbé’ – basszusgitár

Víg Norbert ’Kisróra’ – dobok

tracklista:

CD 1 (fekete)

 1. Bűnnel határos
 2. Szép és szomorú
 3. Nincs nagy karambol
 4. Hadüzenet nélkül
 5. Égi ajándék
 6. Intim dolog
 7. Befelé a jövőbe
 8. Nélküled
 9. Mindegy is talán
 10. Történt ami történt
 11. Kissé nagyon durva

CD 2 (fehér)

 1. Tartanak tőlem
 2. Mielőtt nem leszünk
 3. Nem baj
 4. Vigyáz magadra
 5. Idők vége
 6. Minden olyan
 7. Legyen úgy
 8. Nem történik semmi
 9. Őrült világ
 10. Kívül-belül
 11. Áramszünet

 

Aurora biográfia:

1983-ban, a Vigi gitáros, Galacs basszusgitáros, és Polyák dob alkotta trió indította el az Aurora nevezetű formációt, amelyben aztán Dayer lett az énekes. Az akkori – a punk bandákkal is ellenséges – hatalmi megnyilvánulások miatt jó ideig csak álnéven tudtak fellépni, felállásuk viszont stabilizálódott, amikor Kriszta lett az állandó énekesük. 1984-ben felléptek a balatonszemesi Rocktáborban, ahol zajos sikert arattak, az egész ország megismerte a nevüket.

Ezt követően hármasban folytatták tovább, Vigi az énekes posztot is elvállta. Kapcsolatba kerültek a híres bécsi Foglalt ház lakóival, és idővel ennek házi zenekara lettek, sőt lehetőségük nyílt pár számukat stúdióban rögzíteni. A hanganyag Németországban az Empty Records égisze alatt kislemezként meg is jelent, itthon pedig „Aurora ’88” címmel kazettán látott napvilágot.

Ezt követte 1989-ben az első nagylemez, a „Viszlát Iván”, ami bődületes sikert aratott, 20 ezer példányban talált gazdára. Az Aurora befutott!

Három év elteltével az „Előre kurvák genszterek” albummal jelentkeztek, amely egy keményebb megszólalású anyag lett. Ez külföldön a német Hulk Records gondozásában is megjelent licensz kiadásként.

Az 1993-as esztendő a „Feltámadás” lemezt hozta el, majd egy split szereplés következett a zenekar életében, német testvérzenekarukkal, a Wizo-val közösen, „Mindhalálig punk” címmel adtak ki egy CD-t.

’95-ben jelent meg az igen erőteljesre sikeredett, néhol metalos elemeket is felvonultató „Keserű cukor”, melynek további érdekessége, hogy az erre felkerült dalok szövegeit Cselák írta, valamint ez volt Blinker bemutatkozása, aki Polyákot váltotta a dobszéken. Ezt követően visszarendeződésre került sor, a „Nincs karácsony” lemez már ismét dallamos punk zenét tartalmazott, sőt Qka trombitajátékával még tovább színesítették a hangzást. Valamint, innentől újra Pusztai Zoltán jegyezte a szövegeket.

Az 1997-es „Illegális bál” is ennek szellemében született, amit két évre rá egy masszív, a csapat addigi pályafutását átfogó – 23 tételes, új, még nem rögzített szerzeményeket is tartalmazó – kiadvány követett, „Válogatás 1983-1999” címmel. Egy kisebb átalakulás is történt a felállásban, a dobfelszerelés mögé Kiskovács ült be, az új trombitás pedig Kisbé lett. Már ez a csapat játszotta fel a „Balkán Exress” című következő sorlemezt, amelyet a külföldi turnék hozadékaként egy új split megjelenése követett. Az Antikörperrel osztozva a korongon, egymás dalait feldolgozva jött ki a „Rúkensturcli in Kukenstrasse” album, amely négy videoklipet is tartalmazott.

A következő nagylemez a kemény hangot megütő „Rezervátum mélyén” lett, amelyet a „Meddig tart” album követett. Utóbbin Kisbé hathúrost ragadott, innentől kétgitáros felállásban tolta a csapat.

A 2008-as esztendő újabb változást hozott, Kiskovács távozott a zenekarból, de házon belül megoldották a pótlását, Vigi fia, Kisróra lett az Aurora új dobosa. Már vele készült el a „Tűréshatáron innen” című új album, amely – utolsóként ilyen címkével – még az Aurora Records gondozásában látott napvilágot.

2011-ben Galacs is kilépett a zenekarból, Kisbé basszusgitárra váltott, így ismét trióban folytatta tovább a zenekar. „Esszencia 1983-2012” címmel egy 25 dalos, dupla korongos életmű-válogatás jelent meg, amelyre már az EDGE Records emblémája került. A kiadvány érdekessége, hogy a rajta szereplő minden régi dal újra feljátszott – némelyek újrahangszerelt változatban – kerültek a lemezekre. 2013 nyarán jelent meg a HammerWorld Magazin extra CD mellékleteként a sokatmondó címet kapott „Még nem ez a tréfa vége” album. Az akkor 30 éves punk rock alapcsapat a várpalotai Alfa Fesztiválon tartotta jubileumi koncertjét, amelynek anyaga – három új stúdiófelvétellel kiegészítve – szintén HW mellékletként látott napvilágot, „Őrült világ” címmel 2014-ben.

A következő év tavaszán Kisbé balesete miatt jó néhány koncertet két kisegítő baráttal nyomott le a banda, majd felépülése után elkezdtek a következő albumukon dolgozni, amely végül dupla kiadványként jelent meg a napokban.

Az együttes lemezeinek túlnyomó része – 2012-vel bezárólag – saját kiadójuk, az Aurora Records égisze alatt jelent meg, amely több kortárs punk banda lemezét is megjelentette.

A mai napig is nagyon aktív Aurora az elmúlt évtizedekben többször körbeturnézta Európát – Ausztria, Svájc, Olaszország, Németország, Dánia, Hollandia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia, Norvégia, és Írország nevét már kipipálhatták koncertnaptárukban – és emlékezetes koncerteket adtak a legkisebb kluboktól kezdve a Sziget nagyszínpadáig bezárólag.

A zenekar néhány hivatalos videója („Téli ég alatt”, „Kifacsart citrom”, „Bella Ciao”, „Miért ne lennél”) már jócskán túllépte a többszázezres nézettséget, de több klipjük is már tízezres nagyságrendű megtekintéssel büszkélkedhet. A legnagyobb Aurora slágerek rajongói feltöltései sok esetben ennek jóval többszörösét érték már el. Érdekesség, hogy a „Nincs térerő” és az „Őrült világ” dalukhoz forgatott kisfilmek főszereplője Szilágyi István színművész.

Az Aurora alapítója, énekes-gitárosa, Víg László ’Vigi’ idén április 30-án, a MEDIAWAVE Fesztivál keretén „Párhuzamos Kultúráért” díjat kapott.

 

Diszkográfia:

1988 – Aurora ’88 MC

1989 – Viszlát Iván! LP, MC, CD

1992 – Előre kurvák gengszterek MC, CD

1993 – Feltámadás MC, CD

1994 – Mindhalálig punk (split) CD

1995 – Keserű cukor MC, CD

1996 – Nincs karácsony MC, CD

1997 – Illegális bál MC, CD

1999 – Válogatás 1983-1999 CD

1999 – Balkán Express MC, CD

1999 – Rúkensturcli in Kukenstrasse (split) CD

2002 – A rezervátum mélyén MC, CD

2004 – Meddig tart MC, CD

2008 – A tűréshatáron túl CD

2012 – Esszencia 1983-2012 CD

2013 – Még nem ez a tréfa vége CD

2014 – Őrült világ (30 éves jubileumi koncert) CD

2016 – Se fájdalom, se félelem MC, DC